Het Bredase sloopbedrijf waar vrijwel niets verloren gaat

Vermeulen & Zonen Sloopwerken, een begrip in Breda en omstreken. Bedrijf of particulier, iedereen die tweedehands materiaal kan gebruiken mag een kijkje komen nemen bij Vermeulen. Als je nog geen creatieve klusser was, dan is het zaadje vanaf dat moment geplant! Zeker bij het zien van hun circulaire pareltjes, zoals glas-in-lood-deuren en materiaal afkomstig van de sloop van een oude kerk, kleurrijk jaren zeventig sanitair, een oude trap. Daarvoor komen mensen gerust aan waaien vanuit Maastricht of Utrecht. Op het buitenterrein vind je houten planken, rijen dik in allerlei afmetingen. En ook een enorme heuvel van ‘gered’ beton. Op het enorme terrein begint het te dagen dat Vermeulen het ‘verwaarden’ van sloopmateriaal heel serieus neemt. Sterker nog, het is waarmee ze begin jaren vijftig ooit begonnen en wat nog steeds de rode draad vormt in alles wat ze doen. Wij waren te gast en interviewden Patrick Vermeulen, die nu samen met zijn broer William het bedrijf runt.

Ooit ontstaan uit pure noodzaak, nu relevanter dan ooit

Patrick en William zijn alweer de vierde generatie aan het roer van Vermeulen, en zeker niet de laatste. Hun zoons draaien ook al projecten in het bedrijf. De overgrootvader van de broers richtte het bedrijf begin jaren 50 op; destijds niet uit idealisme, maar uit pure noodzaak. Het was de periode net na de Tweede Wereldoorlog en er was een schrijnend tekort aan materiaal voor de wederopbouw van ons land. Elke balk, plank en schroef was nodig, en dus waardevol. Later, in de jaren 50, 60 en 70, bleek hun manier van slopen ook gewoon business te zijn. Circulair slopen zit er dus behoorlijk ingebakken bij Vermeulen, al is die term – net als duurzaamheid – pas iets van de laatste tijd.

“Circulariteit is nu hip en happening; wij werken al meer dan 70 jaar zo.”

Het Bredase sloopbedrijf waar vrijwel niets verloren gaat. Vermeulen & Zonen Sloopwerken, een begrip in Breda en omstreken.
Het Bredase sloopbedrijf waar vrijwel niets verloren gaat. Vermeulen & Zonen Sloopwerken, een begrip in Breda en omstreken.

Het verhaal van het uiltje…

Hoezeer circulair denken en ondernemen bij familie Vermeulen in het DNA zit blijkt uit het opgezette uiltje dat op een kastje in het kantoor staat. “Deze uil woonde ongeveer 7 jaar bij ons in de loods, maar tijdens een koude, winterse periode waarin hij waarschijnlijk te weinig voedsel kon vinden, is hij overleden. Dat vonden we zo jammer. We hebben hem dus laten opzetten, en nu staat hij symbool voor het feit dat er bij ons niets verloren gaat. Zo vind je bij ons in de loods momenteel ook een deur voor €20,-; daar verdienen we echt niks op, maar het weggooien van nog bruikbaar materiaal, dat druist tegen onze principes in.”

Volledig circulair?

Vermeulen streeft altijd naar producthergebruik, in plaats van recycling. Wat hen betreft is ‘downcyclen’ alleen een optie als het echt niet anders kan. Om zo circulair mogelijk te werken, blijft een deur een deur en een balk een balk. Zo wordt de oorspronkelijke waarde behouden. Het allerlaatste station is verbranden en omzetten in energie, maar daartussenin zijn nog tal van mogelijkheden om de levensduur te verlengen. Toch blijven er altijd materialen over die (nog) niet te hergebruiken zijn. Asbest is bijvoorbeeld onverwoestbaar. Van alle pogingen die daartoe tot nu toe zijn gedaan, heeft Patrick er helaas nog geen zien slagen.

Blijven ontwikkelen en zoeken naar oplossingen

Toch ziet Vermeulen wel beweging in de sector en zijn ze zelf voortdurend op zoek naar nieuwe afzetmarkten voor hun reststromen en -materialen. Toen Vermeulen Sloopwerken in 2021 de circulaire trofee van Breda Circulair won (na een ‘undercoverbezoek’ van voorganger Elisah Pals), riep Patrick Vermeulen bij de uitreiking mensen op om mee te denken over een nieuwe bestemming voor plafondpanelen. Een vrij grote reststroom die meestal nog verloren gaat. Nu, twee jaar later, is er een producent van refurbished plafondplaten opgestaan, waar Patrick voorzichtig enthousiast over is.

“Er was eerder een Duitse producent van plafondpanelen die niet zozeer vanuit eigen intentie, maar door de markt werd gedwongen om ‘iets’ met duurzaamheid te doen. Dat was een flop, want de eisen voor retourleveringen van plafondplaten waren zo hoog, dat het nooit van de grond kwam. Dit initiatief ziet er veelbelovend uit, dus nu gaan we onderzoeken wat hun criteria zijn en of dat werkbaar is voor ons.”

Circulair ondernemen als verdienmodel

Circulariteit en duurzaamheid worden nog vaak als kostenpost beschouwd, in plaats van als kans. Vermeulen laat zien dat duurzame intenties en de tent draaiende houden prima samen kunnen gaan, maar alleen als je je business vanuit circulair oogpunt bekijkt, en je de waarde van gebruikt materiaal écht inziet en daarnaar handelt. Met wat inspanningen vanaf de zijlijn en een mooi verhaal voor de bühne kom je niet ver.

“Om terug te komen op die plafondplaten. Ik bekijk het vanuit het geheel. Al zou ik alleen maar break-even spelen met de kosten voor het demonteren en de restwaarde van de panelen, dan zit mijn winst in de besparing van stortkosten. Dát is onze manier van denken.”

Een nieuwe mindset

Op de vraag ‘wat weerhoudt opdrachtgevers er nog van om een circulair sloopbedrijf in te schakelen’ geeft Patrick als antwoord: “Sommigen willen per se vasthouden aan een opleverdatum. Circulair slopen vergt nou eenmaal wat meer tijd, maar dat is volgens mij niet onoverkomelijk. Als wij een paar weken extra de tijd krijgen, is de waarde opbrengst zoveel hoger. Als opdrachtgevers dat eenmaal begrijpen dan wordt er hopelijk standaard een ruimer tijdspad ingecalculeerd.

Ik verwacht dat dit over een paar jaar een stuk gebruikelijker is. We leven in een andere tijd nu. Inmiddels beseffen de meesten van ons dat het anders moet. Ik zie het bijvoorbeeld bij de vrouwen van mijn zoons; die vinden bestellen via Vinted heel normaal, terwijl tweedehands kleding vroeger iets was voor mensen die het niet zo best hadden. In het dagelijks leven vinden we het steeds normaler. Duurzamer denken en doen wordt langzaamaan gemeengoed; ook bij onze opdrachtgevers.”

Wil je meer weten over circulair slopen, of ben je op zoek naar gebruikt materiaal? Neem contact op met Vermeulen & Zonen Sloopwerken of neem een kijkje op het terrein (niet altijd bemand, dus bel even vooraf).

Vermeulen & Zonen Sloopwerken
Nieuwe Bredasebaan 18 K
4825 BP Breda
Tel: 076-5145679

Het Bredase sloopbedrijf waar vrijwel niets verloren gaat. Vermeulen & Zonen Sloopwerken, een begrip in Breda en omstreken. Vermeulen Sloopwerken Breda (StreetView) De essentie van het slopen is verschoven, van domweg platgooien en opruimen, naar een milieu vriendelijk proces waar het sorteren van afkomende materialen reeds bij de bron geschiedt. Er word ook gesproken van het selectief slopen dan wel demonteren van een object. Wij streven bij de sloopwerken naar een niet recyclebare fractie van minder dan 2% van het totaal af te voeren materiaal.- SloopwerkenCirculaire SloopGebruikte SloopmaterialenRisico Dragend Circulaire SloopPrecisie DemontageAsbestsaneringCirculaire Demontage –   Chroom6 – Circulaire Pareltjes – CO2 ReductieHoutPlatenDeurenKozijnenMetaalDakpannenSanitairIsolatieVerwarmingTrappenTuinVerlichtingBrandpreventieElectronicaHekwerkenKeukens en Rioleringen.