Derde generatie slopers Vermeulen

 

 

Vader Wim Vermeulen geflankeerd door zijn zonen Patrick (links) en Wiliam.

Vader Wim Vermeulen geflankeerd door zijn zonen Patrick (links) en Wiliam. 

 

BREDA – De sloopkogel prijkt fier op de banieren aan de hekken waar achter Sloopbedrijf Vermeulen zijn naam waarmaakt. Maar de lompe sloopkogel wordt, vanwege het grove geweld dat hij met zich meebrengt, al lang niet meer in Nederland gebruikt. Te lawaaiig, te grote stuken, te stoffig: de sloopkogel heeft zijn tijd gehad.

 

Tegenwoordig wordt er geknipt en vergruisd. Als een moderne sloper een tijdje aan de gang is, begint het terrein gaandeweg meer op een openlucht magazijn van Ikea te lijken. Zoals dezer dagen bij de afbraak van de voormalige vmbo Van Cooth aan de Biesdonkweg in Breda. Stalen balken worden opgestapeld, ernaast ligt in de afdeling ijzer en staal een berg verkreukte dakplaten, en een wirwar van betonijzer. Verderop het aluminium, het hout en steen, in veel verschillende soorten en afmetingen.

Happen baksteen, hardsteen en brokken beton. Dat gaat allemaal netjes vergruisd worden, zodat het weer gebruikt of gerecycled kan worden, bijvoorbeeld als basis in de wegenbouw. “Waar we gaan vergruizen weet ik nu nog niet,” aldus Patrick Vermeulen (44), die samen met zijn broer William (42) en vader Wim (70), het gelijknamige sloopbedrijf draaiende houdt. Hoe lang de familie het vak al uitoefent, dat weet Wim ook niet precies, maar dat sloop de enige nering van zijn vader en zijn opa werd is een feit. Dat moet ergens begin jaren 50 van de vorige eeuw geweest zijn, ruim 60 jaar geleden.

Lees meer in BN De Stem edities Breda en Oosterhout van donderdag 20 november 2014 in de serie over Familiebedrijven

Fotoalbum: Sloopbedrijf Vermeulen

Foto’s in hoge resolutie: Facebook/BNDeStemBreda